epa | ||
Herfstveilingen New York ontgoochelend van start
NEW YORK - Enkele spectaculaire verkopen niet te na gesproken, zijn de traditionele herfstveilingen in New York maandag eerder ontgoochelend van start gegaan. Bij veilinghuis Sotheby's bleef een derde van de aangeboden kunstwerken zonder koper. In plaats van de verwachte minimale opbrengst van 337 miljoen dollar, kwam er nauwelijks 224 miljoen dollar in het laatje.
Uitschieter op de tegenvallende veiling was het werk Suprematist composition van de Russische avantgardekunstenaar Kazimir Malevich, dat voor 60 miljoen dollar van de hand ging. Dat is het hoogste bedrag ooit voor Malevich én voor een Russisch kunstenaar.'Dit toont aan dat een groots werk ook in moeilijke tijden hoge toppen scheert', aldus Emmanuel Di-Donna van Sotheby's over de verkoop van Suprematist composition.
Malevich (1878-1935) effende het pad voor de moderne schilderkunst en is stichter van het Suprematisme. Suprematist Composition (1916) hing jarenlang in het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar werd in de lente van dit jaar, na een lange juridische strijd, teruggegeven aan de erfgenamen van de kunstenaar.
Sotheby's had vooraf een bindend minimumbedrag voor het werk vastgelegd. Er was slechts één bieder, maar zijn identiteit is niet bekend.
Vampier
Ook het duistere Vampire van Edvard Munch overtrof de verwachtingen. Het werk was geschat op 30 miljoen dollar en ging uiteindelijk voor 38 miljoen dollar naar een anonieme koper, na een spannende biedstrijd.
Danseres
Danseuse au repos (1879) van Edgar Degas ontgoochelde. Sotheby's had voor de gouache een minimumprijs van 40 miljoen dollar verwacht, maar het werk bracht uiteindelijk 37 miljoen op, niettemin een record voor Degas. De eigenaar van het werk had het in 1999 gekocht voor 28 miljoen dollar.
Kunstwerken van Picasso, Modigliani, Giacometti, Cézanne, Chagall en andere gerenommeerde kunstenaars bleven liggen of werden onder de geschatte prijs verkocht.
Mogelijk een teken dat ook de kunstmarkt afkoelt onder invloed van de wereldwijde financiële crisis. 'De mensen waren nerveus. De stemming was erg afwachtend', meent kunsthandelaar Susan Seidel in de New York Times.
Dinsdag is er wegens de Congres- en presidentsverkiezingen geen veiling gepland, maar woensdag en donderdag volgen de veilingen van impressionistische en moderne kunst bij concurrent Christie's.
De komende week vinden ook veilingen van hedendaagse kunst plaats bij beide veilinghuizen.
Bron het Nieuwblad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten