Pagina's

Cultuur is veel meer dan een optelsom van tentoonstellingen en muziekuitvoeringen. Het is een behoefte van de Mens om die diepere emoties die in hem leven de kans te geven het daglicht te zien en ze met zijn medemens op die speciale manier te delen, dikwijls met en dikwijls zonder woorden. Soms met beeld soms zonder klank. Soms met kleur, soms zwart-wit maar nooit zwart op wit, altijd met de grijswaardes die kleur geven aan het innerlijke emotionele gebeuren wat de mens onderscheidt.

De Morgen: cultuur & media

dinsdag 14 oktober 2008

BESTORMING?

Worstelen met kunstintegratie in het onderwijs,…en dan die kunstenaars er nog bij ook!
Kunstintegratie in het onderwijs zou evident dienen te zijn, en dus logischer wijze ook vakoverschrijdend. Wat inhoudt dat elke leerkracht hierin zijn/haar verantwoordelijkheid neemt. In die zin opgeleide leerkrachten zijn dan ook noodzakelijk. Leerkrachten dienen voeling te hebben met kunsten en dienen getraind te zijn om met kunstenaars van diverse disciplines te kunnen samenwerken.
Kunst in het onderwijs doet er goed aan tevens de maatschappelijke relatie aan te durven. Kunst engageert zich sociaal maatschappelijk, kunst is immers niet neutraal. Kunst als uiting, als reactie, als opstand, als schoonheid en lelijkheid. Kunst is levendig, steeds in beweging en het onderwijs heeft dan ook leerkrachten nodig die een dergelijke relatie mogen en durven aangaan.
Kunsteducatie mag zich niet beperken tot feitenbespreking, tot techniekverkenningen. Kunst dient uit te nodigen om het leven te verrijken, kunst als provocatie. Elke leerling, of hij nu ASO, KSO, TSO, BSO of Deeltijds onderwijs volgt, heeft het recht de kunst te ontmoeten, er deel van uit te maken. Wat niet eenvoudig is. Kunst is immers elitair doordat het start van de allerindividueelste creatie. Kunst heeft codes, signalen, ritualen die je dient te ‘leren’ verstaan om er echt van te kunnen genieten, om er productief te kunnen in zijn. Elk kind, elke jongere dient de zekerheid te krijgen dat hij/zij aangemoedigd zullen worden om kunst te kunnen vatten, om kunst te situeren, om kunst te genieten, om kunst te creëren.
Talent heeft iedereen, zeker weten, alleen dient hij/zij de juiste discipline te vinden, de discipline die hij of zij aanvoelt, waar hij/zij inspanningen wenst voor te leveren. Dit lijkt een zware opdracht, maar met de nodige inzichten van de pedagogische krachten is dit vrij eenvoudig in te vullen. De cultuurbeleidcoördinatoren kunnen in de verkenningen van het landschap, in het leggen van bruggen tussen onderwijs en kunstenaars een heel belangrijke functie uitoefenen, als ze dat al niet doen.
Het doelgericht werken van kunstintegratie is noodzakelijk. Door het organiseren van tentoonstellingen, voorstellingen e.d. krijg je niet alleen een vernieuwde sociale relatie met de gemeenschap maar tevens stimuleert het organiseren en streven naar een einddoel verschillende belangrijke attituden. Het is niet voor niets dat het elitaire onderwijs kunst zo hoog in het vaandel draagt.
Engagement veronderstelt visie,… kritische visie,… constructief kritische visie. Een stelling die mijn levenshouding beïnvloedt. Een beïnvloeding die mijn werkattitude mee bepaalt. Tijdens mijn opdrachtinvulling sta ik ten dienste van de opdrachtgever/ster en zijn/haar doelstelling(en). Weliswaar niet vanuit een neutrale positie, eerder vanuit een engagement om met mijn inbreng gezamenlijk een videoproduct te realiseren of een workshop in te vullen.
Welkom op de workshop digitale fotografie/video
Gezien ik u als cursist én mezelf ernstig neem zie ik de invulling van een workshop als een aangenaam intensief en actief werkproces. Als een gemotiveerde verkenningstocht met empirisme als één van de belangrijke sleutelbegrippen van de toegepaste methodiek. Cursisten en begeleider, samen gedreven op verkenning Het is uw workshop, waarin ik uw gids en begeleider zal zijn, maar waarin u de belangrijkste stappen zet.
Vormings”animatie” beschouw ik als misleiding van de cursisten.
gustaaf de meersman
videokontakt.gdm@telenet.be
09 330 35 77
http://videokontakt.blogspot.com

Geen opmerkingen:

Julliete Greco

Grace jones by Christine Levine

De Libelle van het Kloosterbos te Wachtebeke

"The Heart Gallery" 2010

Sfeerbeelden Montmartre aan de Hollebeekvijver

Merelbeeks Montmartre aan de Hollebeekvijver

Hotel modern animatie festival

Hotel modern animatie festival
Theatergroep Hotel Modern maakt voorstellingen die veel raakvlakken hebben met animatiefilm. Daarom is nu te zien op www.hotelmodern.nl het Hotel Modern animatie festival. 26 grappige, ontroerende en indrukwekkende animatiefilms uit heel Europa! Klik op de foto en check in

Affiche Russische Kunstenaars in België

Affiche Russische Kunstenaars in België

Vincent Obert de Thieusies exposeert in galerij "De Nieuwe Vaart" van 6 tot 28 februari 2010

Vincent Obert de Thieusies exposeert in galerij "De Nieuwe Vaart" van 6 tot 28 februari 2010
Opening 5 februari om 20 u schilderijen, assemblages en action painting

Serge Verwest exposeert in galerij "De Nieuwe Vaart" van 6 tot 28 februari 2010

Serge Verwest exposeert in galerij "De Nieuwe Vaart" van 6 tot 28 februari 2010
Opening op 5 februari om 20 u met Opening 5 maart om 20 u schilderijen en mixed media.

De schoenen van Langnek

Beestig Bezig

Burningman 2009 Dragondebris

Een hartelijk en genegen 2010

Een hartelijk en genegen 2010
gustaaf de meersman vzw VIDEOKONTAKT gdmProducties Parklaan 86 9000 Gent 09 330 35 77

Uitnodiging tentoonstelling

Uitnodiging tentoonstelling
11/09/2009 om 20u

"experimeter"

experimeter

IERMA- Reflections about Art

Evaluatie klas "Experimentele schilderkunst" Januari 2009

Guernica- Vancouver Filmscool

Bochabela string orchestra

Liesje Animation by Sander Alt. Produced by Revolver (revolver.nl)


Liesje from Revolver on Vimeo.

Banksy’s Village Petstore and Charcoal Grill

Jan Fabre voor één dag directeur van de Standaard

DADA:disaster at the soiree du coeur a barbe

De nieuwe creaties van Joshua Allen Harris

Sally

GLOBAL WARMING

Burning Man 2008

Elk jaar zakken duizenden mensen naar de "Black Rock" af om een stad in de woestijn te bouwen met afval.Voor veel van de kunstenaars en de ingenieurs, is het opstellen vóór het eigenlijke opengaan van de poorten het meeste belangrijke stuk van deze jaarlijkse gebeurtenis. In het intervieuw ziet u de stichter aan van Burning Man, Larry Harvey,aan het woord evenals de genieën achter de Tempels en kunstinstallaties, Elevation, Babylon, Mutopia, en natuurlijk, het team achter de bouw van de Man. Zij delen hun meningen en tonen ons de kunst die dit jaar achter het thema:"De Amerikaanse Droom" zit.

A Curious Thing

Air Zoo

Air Bear (Seen On The Streets Of New York)

Bezoek aan Hundertwasser

Shine a light

This eventful history-Birth. Burningman 2001

Eddie Breen

Blogarchief

MUTO een muurschildering (animatie)

Defaced


walking from blu on Vimeo.

RETRO

afstudeerwerk van Sofie Demeyer, 4de jaar DKO Academie voor Beeldende Kunst Gent.