Pagina's

Cultuur is veel meer dan een optelsom van tentoonstellingen en muziekuitvoeringen. Het is een behoefte van de Mens om die diepere emoties die in hem leven de kans te geven het daglicht te zien en ze met zijn medemens op die speciale manier te delen, dikwijls met en dikwijls zonder woorden. Soms met beeld soms zonder klank. Soms met kleur, soms zwart-wit maar nooit zwart op wit, altijd met de grijswaardes die kleur geven aan het innerlijke emotionele gebeuren wat de mens onderscheidt.

De Morgen: cultuur & media

donderdag 10 december 2009

Fw: Music for Life, BE Film festival, Candide...

 


Tweewekelijkse UiTmail
10/12/2009

 

Music for Life

Van 19 tot 24 december wordt Gent het brandpunt van bewogen harten en gulle portemonnees. Op het Woodrow Wilsonplein verrijst voor de vierde keer het Glazen Huis van StuBru, waarin drie presentatoren zes dagen het beste van zichzelf geven, op een dieet van water en sapjes. Het goede doel waarvoor StuBru dit jaar geld inzamelt is de strijd tegen malaria: een ziekte die jaarlijks meer dan 1 miljoen dodelijke slachtoffers maakt. Niet enkel Gent zal bruisen van naastenliefde, in heel Vlaanderen worden lokale inzamelacties opgezet voor Music for Life.

BE Film Festival

Geen communautair gekrakeel in de cinema: het Be Film Festival brengt van 17 tot 20 december de beste film van aan beide zijden van de taalgrens samen in de prachtige gebouwen van Pathé Palace. Vlaamse films van elk slag – Meisjes, Unspoken, Loft – worden er netjes geflankeerd door Waalse pareltjes als Désordre of de bioscoophit Les barons. Eregast is dit jaar de Waalse cineast Lucas Belvaux.

Ambiorix, koning der Eburonen

Romeinen, hou u vast aan de takken van de bomen: sinds kort wordt het grondgebied der Belgen opnieuw bezet door Ambiorix, koning der Eburonen aan wie in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren een indrukwekkende expositie is gewijd. Niet alleen Ambiorix, maar ook zijn tegenstrever Julius Caesar en een hele reeks indrukwekkende mannen komen tot 13 juni 2010 in meer dan 600 topstukken tot leven.

TIPS voor podiumplezier

Het leven door een roze bril

Candide

Het zijn de donkerste dagen van het jaar, maar de Gentenaars zien het klaar in. Kort na elkaar kan je in Gent twee voorstellingen zien die het optimisme, vermeend of echt, onder de loep nemen. Zet je roze bril op en kom allereerst uit je kot voor Candide in de Vlaamse Opera, naar het beroemde satirische werk Candide ou l'optimisme (1759) van de Franse filosoof Voltaire. De Amerikaanse componist Leonard Bernstein maakte er een 'averechtse' musical van.

An anthology of optimism

Tegenover het naïeve optimisme van Candide zetten de Vlaamse auteur-theatermaker Pieter De Buysser en de Canadese kunstenaar Jacob Wren in hun An anthology of optimism het concept 'kritisch optimisme'. Het regime in onze tijd is te pessimistisch, vindt het duo. De twee stuurden een brief naar schrijvers, kunstenaars, wetenschappers en politici met de vraag om hun interpretatie van een 'kritisch optimisme' te delen. Het resultaat komen ze zelf op de planken zetten.


Wedstrijd

Win 10 spel-cdroms van Mama Moe en de kraai!

Zeg nooit zomaar 'koe' tegen een koe als Mama Moe. Zij wil alles leren: fietsen, in bomen klimmen, schommelen... De Kraai probeert haar wijs te maken dat ze een koe is, maar zonder succes. De animatiefilm 'Mama Moe en de kraai' is vanaf 16 december te zien in de bioscopen, maar wij geven alvast 10 spelcd-roms weg met 12 grappige spelletjes. Deelnemen aan de wedstrijd kan tussen 11 en 28 december. Boe!

UiTlink van de Week

Formaat

Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen, Jeugdwerknet en Cultuurnet Vlaanderen slaan de handen ineen voor 'de jeugdhuisagenda'. Deze online tool biedt jeugdhuizen en jongerencentra de kans om hun activiteiten over heel Vlaanderen te promoten. Via een eenvoudig invulformulier op de Formaatwebsite én een koppeling naar de UiTdatabank van CultuurNet komen je activiteiten terecht op de site UiTinVlaanderen.be en de sites van CJP, Sherpa, Jeugdwerknet, Formaat,van verschillende kranten en verschillende gemeentes. Surf voor meer informatie naar www.formaat.be/agenda.

Actua

Bloed geven doet leven!

Dat wist je natuurlijk al, maar het Rode Kruis herinnert er ons tijdens de maand december nog eens extra aan. Samen met boegbeeld-van-de-maand Veerle Dobbelaere gaat het Rode Kruis deze maand op zoek naar 4000 nieuwe donoren, specifiek via culturele centra, bioscopen en musea. Daarmee wil de organisatie ook de in cultuur geïnteresseerde medemens zo veel mogelijk mobiliseren om bloed te geven. Een groot hart, niet alleen voor cultuur? Surf dan naar www.bloedgevendoetleven.be en meld je aan!

Kijk ook uit naar

Béjart festival 2010 Waar: Vlaams-Brabant Wanneer: vr 29 tot zo 31 januari
Cutting Edge Awards Waar: Oost-Vlaanderen Wanneer: za 30 januari
New Years Bang Waar: Limburg Wanneer: do 31 december
Het takkenkind Waar: Antwerpen Wanneer: ma 28 december 2009 tot za 2 januari 2010
Dez Mona Waar: West-Vlaanderen Wanneer: vr 29 januari

Geen opmerkingen:

Julliete Greco

Grace jones by Christine Levine

De Libelle van het Kloosterbos te Wachtebeke

"The Heart Gallery" 2010

Sfeerbeelden Montmartre aan de Hollebeekvijver

Merelbeeks Montmartre aan de Hollebeekvijver

Hotel modern animatie festival

Hotel modern animatie festival
Theatergroep Hotel Modern maakt voorstellingen die veel raakvlakken hebben met animatiefilm. Daarom is nu te zien op www.hotelmodern.nl het Hotel Modern animatie festival. 26 grappige, ontroerende en indrukwekkende animatiefilms uit heel Europa! Klik op de foto en check in

Affiche Russische Kunstenaars in België

Affiche Russische Kunstenaars in België

Vincent Obert de Thieusies exposeert in galerij "De Nieuwe Vaart" van 6 tot 28 februari 2010

Vincent Obert de Thieusies exposeert in galerij "De Nieuwe Vaart" van 6 tot 28 februari 2010
Opening 5 februari om 20 u schilderijen, assemblages en action painting

Serge Verwest exposeert in galerij "De Nieuwe Vaart" van 6 tot 28 februari 2010

Serge Verwest exposeert in galerij "De Nieuwe Vaart" van 6 tot 28 februari 2010
Opening op 5 februari om 20 u met Opening 5 maart om 20 u schilderijen en mixed media.

De schoenen van Langnek

Beestig Bezig

Burningman 2009 Dragondebris

Een hartelijk en genegen 2010

Een hartelijk en genegen 2010
gustaaf de meersman vzw VIDEOKONTAKT gdmProducties Parklaan 86 9000 Gent 09 330 35 77

Uitnodiging tentoonstelling

Uitnodiging tentoonstelling
11/09/2009 om 20u

"experimeter"

experimeter

IERMA- Reflections about Art

Evaluatie klas "Experimentele schilderkunst" Januari 2009

Guernica- Vancouver Filmscool

Bochabela string orchestra

Liesje Animation by Sander Alt. Produced by Revolver (revolver.nl)


Liesje from Revolver on Vimeo.

Banksy’s Village Petstore and Charcoal Grill

Jan Fabre voor één dag directeur van de Standaard

DADA:disaster at the soiree du coeur a barbe

De nieuwe creaties van Joshua Allen Harris

Sally

GLOBAL WARMING

Burning Man 2008

Elk jaar zakken duizenden mensen naar de "Black Rock" af om een stad in de woestijn te bouwen met afval.Voor veel van de kunstenaars en de ingenieurs, is het opstellen vóór het eigenlijke opengaan van de poorten het meeste belangrijke stuk van deze jaarlijkse gebeurtenis. In het intervieuw ziet u de stichter aan van Burning Man, Larry Harvey,aan het woord evenals de genieën achter de Tempels en kunstinstallaties, Elevation, Babylon, Mutopia, en natuurlijk, het team achter de bouw van de Man. Zij delen hun meningen en tonen ons de kunst die dit jaar achter het thema:"De Amerikaanse Droom" zit.

A Curious Thing

Air Zoo

Air Bear (Seen On The Streets Of New York)

Bezoek aan Hundertwasser

Shine a light

This eventful history-Birth. Burningman 2001

Eddie Breen

Blogarchief

MUTO een muurschildering (animatie)

Defaced


walking from blu on Vimeo.

RETRO

afstudeerwerk van Sofie Demeyer, 4de jaar DKO Academie voor Beeldende Kunst Gent.